I denna första Mixit-artikel kommer ett inlägg som jag skrev när jag gästade Clarions blogg förra sommaren. 
Då ska vi gå in på det tekniska för en stund. Ett område som man kan snöa in sig på hur mycket som helst och det skulle säkert gå fylla en hel vecka med bara det här. Min tanke är att ni som läser skall få en inblick i vilka komponenter som ett vanligt DJ-kit består av och de tre huvudtyper som finns.
Låt oss börja från början. Vad handlar det hela om? Jo, du som DJ har i uppgift att framföra en ström av musik utan något avbrott. För att kunna åstadkomma detta så behöver du ha två källor av musik och något som kan blanda ihop dessa två. Det är den enkla principen egentligen att samtidigt som ena låten spelas så kan man förbereda nästa och starta den innan den första slutar.

CD- och vinyl-setup

Picture
Bilden ovan visar ett typexempel på hur det kan se ut. Om vi börjar med ljudkällorna så är det vanliga att man har två vinylspelare eller två CD-spelare och på vissa ställen så kan det se ut som ovan att man har både vinylspelare och CD-spelare. Alla källor är inkopplade till den centrala delen i setupen och det är mixern. Mixern har till uppgift att blanda ihop musiken från alla källorna till huvudutgången (benämns ofta som Master).

För att kunna kontrollera den här ihopblandningen så har en mixer ett antal reglage. På bilden ser ni en 4-kanals stereomixer. Det betyder att den kan hantera 4 st stereokällor och man kan se att varje kanal har sin sektion. Varje kanal har ett lodrätt reglage och det är med det här reglaget man styr egentligen huruvida den kanalen skall mixas in och hur mycket. De fyra rattar man ser per kanal styr Gain, HF, MF och LF. Vi kommer gå igenom deras betydelse mer i nästa inlägg.

I mixern kopplar man in hörlurarna som används för att kunna lyssna på den källan som inte går ut på huvudutgången. För att kunna hitta en bra startpunkt, hitta rätt takt m.m. Med de gula knapparna varje kanal har styr man om ljudet från kanalen skall höras i hörlurarna. När de är intryckta så lyser de och är aktiva.

Många mixar har även en crossfade. Det är det vågräta reglaget på bilden. Den används för att mjukt mixa mellan två kanaler. Istället för att dra ned t.ex. kanal 1 samtidigt som du drar upp kanal 3 med de lodräta reglagen kan du tilldela crossfadern att reglera kanal 1 och 3. När crossfadern står i mitten så mixas både 1 och 3 ut till huvudutgången och när den står längst till vänster hörs bara kanal 1, och på samma sätt hörs bara kanal 3 när den står längst ut till höger.

CD-spelaren fungerar egentligen precis som en vanlig CD-spelare. En stor skillnad (förutom priset) är att den är snabbare och mer stabil än vad en vanlig CD-spelare är. Principen är dock väldigt enkel och det är att man hittar en startpunkt (cue) som man sätter och startar från när det är dags. Sen kan en avancerad CD-spelare ha en hög andra funktioner som vi inte kommer att ta upp nu.

Latop-setup

Picture
I den här uppsättningen så använder man sig av CD-spelarens och mixerns funktioner men man låter ljudet komma från datorn. Detta åstadkommer man med ett speciellt ljudkort som kopplas till datorn med USB eller firewire och med en speciell programvara som körs på datorn. Det här ljudkortet har två ljudkanaler som du kopplar in i mixern. I programvaran har du en spelare för vardera kanal så i princip så motsvarar datorn två CD-spelare. I teorin så kan du i programmets användargränssnitt styra “CD-spelarna” men det är praktiskt svårt att få till bra mixningar med EN muspekare.

Det man gör är att man har speciella CD-skivor som innehåller ett speciellt ljudspår med vad vi kan säga är tidkodsinformation. Denna information är inkodad som ljud och plockas ut från CD-spelaren som vanligt men istället för att koppla in den direkt till mixern så kopplar man in CD-spelaren i det här speciella ljudkortet. Ljudkortet avkodar signalen och kan skicka informationen till programvarans CD-spelare om var i låten den skall spela. Detta gör att du kan hoppa i låten, spola, scratcha, pausa m.m. med hjälp av den riktiga CD-spelaren. Principen är densamma med vinylspelare där man istället har speciella vinylskivor som har tidkodsinformation inkodat.

Mobil setup

Picture
När du kommer till ett ställe som inte har ett bord utan kanske bara en PA-anläggning, vilket kan vara vanligt på fester och vissa företagsevent, så finns det en annan typ av setup där du i princip kör allt från datorn.

På samma sätt som i förra setupen så är det datorn som spelar upp musiken och till den kopplar man en extern kontrollenhet för att styra programvaran. Den här kontrollenheten kan även innehålla ett tvåkanalsljudkort så du behöver inget extra ljudkort. På kontrollenheten har du mixer-reglage och CD-spelarfunktioner. Den här uppsättningen är väldigt portabel och enkel att frakta.

The Mixit Letter is a weekly letter with articles written by our Mixit Coaches to with knowledge inspire you to take the step you need to fully live out your musical dream. This letter is provided for free and we encourage you to spread the articles so we can inspire as many people as possible!Leave a Reply.

  The Mixit Letter

  Picture
  The Mixit Letter is a weekly letter providing you with inspiring articles written by our Mixit Coaches. This letter is given to you for free and we encourage you to spread the articles so we can inspire others to live out their musical dreams and take that small step that is needed.

  That is what Mixit is all about!

  Mixit Coaches

  Picture
  Jonas Birmé is a manager who on his spare time is DJ:ing and producing music. One day he decided that he wanted to produce music and you can find his music today on Spotify under his artist name DeeJayBee.

  Picture
  Annie Rydholm is an engineer who on her spare time live out her music through the recently created DJ-duo A&B Creative Duo that just started to produce music.  Her artist name is AnniMe.

  Archives

  December 2012
  October 2012
  September 2012
  August 2012

  Categories

  All