Baserat på ett blogginlägg (Am I an Inmate?) jag skrev som var inspirerat av Alan Cooper's bok "The Inmates Are Running The Asylum" började jag fundera på hur skulle en musikspelare som var superenkel att använda se ut. Nu menar jag en musikspelare på datorn som min far (inget ont om honom men han är inte en van datoranvändare) kan använda. Det är dags att tänka om och istället för att utbilda människan till att kunna använda datorprogram istället anpassa datorprogrammen så att en människa kan använda de.

På samma sätt som att en alarmklocka har ett huvudsakligt syfte, att väcka dig den tid du vill bli väckt, så vilken är den huvudsakliga funktionaliteten i en musikspelare? Jag är dessutom inte intresserad av att ha en musikspelare som kan allt och hela världen utan den skall ha ett enda syfte - och det är att kunna spela musik - men den skall vara superenkel att använda.

Jag tänker så här. Om vi tar ett steg tillbaka till hur det var förr. Innan iTunes, Spotify, Winamp, Windows media player mfl. fanns. Vi behöver inte gå långt tillbaka, så låt oss studera min far. När han vill lyssna på musik så börjar han med att kolla i sin samling av CD-skivor och känner jag min far så kommer han välja Johnny Cash eller någon annan countrymusik. Han har inte skivorna sorterade i någon ordning. Kanske ligger de så att den skiva han lyssnade på senast ligger närmast till hands. Han tar CD-skivan han vill lyssna på och stoppar in den i CD-spelaren. Trycker på Play och låter musiken spela. Är det någon han inte gillar så byter han till nästa.

Det huvudsakliga syftet här är att helt enkelt spela musik han gillar. Jag vet att han är föga intresserad av att skapa spellistor, sortera musiken i någon speciell ordning eller berätta för omvärlden vad han lyssnar på just nu.

Jag gillar Spotify och tycker det är en fantastisk produkt. För mig som är van datoranvändare har jag inget problem med dess användargränssnitt. Denna produkt skulle jag vilja introducera för min far då det finns jättemycket country att hitta här. Problemet är att jag kan med god säkerhet säga att han skulle tycka att det är för liten text och för svårt att använda så för att undvika att känna sig dum skulle han antagligen gå tillbaka till CD-skivorna.

Jag vill med detta utmana er alla till att fundera på hur DU skulle designa en Spotify-klient (eller motsvarande musikspelare) så att min far och andra mindre datorvana människor med lätthet skulle kunna åtnjuta musik på det här sättet. Vad tycker NI är det mest viktiga i denna typ av applikation? Skriv gärna i kommentarsfältet till detta inlägg.

The Mixit Letter is a weekly letter with articles written by our Mixit Coaches to with knowledge inspire you to take the step you need to fully live out your musical dream. This letter is provided for free and we encourage you to spread the articles so we can inspire as many people as possible!Leave a Reply.

  The Mixit Letter

  Picture
  The Mixit Letter is a weekly letter providing you with inspiring articles written by our Mixit Coaches. This letter is given to you for free and we encourage you to spread the articles so we can inspire others to live out their musical dreams and take that small step that is needed.

  That is what Mixit is all about!

  Mixit Coaches

  Picture
  Jonas Birmé is a manager who on his spare time is DJ:ing and producing music. One day he decided that he wanted to produce music and you can find his music today on Spotify under his artist name DeeJayBee.

  Picture
  Annie Rydholm is an engineer who on her spare time live out her music through the recently created DJ-duo A&B Creative Duo that just started to produce music.  Her artist name is AnniMe.

  Archives

  December 2012
  October 2012
  September 2012
  August 2012

  Categories

  All